terug naar verslagen
Colombia
1.      Voorwoord
2.      Woordveld
3.      De ligging van Colombia
4.      De geschiedenis van Colombia
5.      De cultuur
6.      De samenleving
7.      Economie
8.      Gevarieerde landbouw
9.      Bevolking
10.     De natuur en het klimaat
11.      Nawoord
12.     Bronvermelding


VOORWOORD

Mijn werkstuk gaat over Colombia. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat het mij een leuk en leerzaam onderwerp lijkt. Zelf weet ik niet veel over het land. Ik weet alleen dat je erg snel wordt beroofd, want de mensen in Colombia zijn er erg arm. Ik ga proberen om in mijn werkstuk goede informatie en mooie plaatjes te verwerken. Vanaf de dag van vandaag ga ik de kranten bijhouden en kijken of er iets nieuws over Colombia over in staat.
Mirjam
15 - 09 - 2003
Groep 8b


woordveld
invoer en uitvoer
klimaat
natuur
feesten
samenleving
planten en dieren
politiek
COLOMBIA
levenswijze
economie
landbouw
mensen
ligging
handel

Ligging

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid - Amerika. Het landoppervlakte van Colombia is ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer, ongeveer 31 keer zo groot als Nederland. In het westen is er een 1300 kilometer lange kustlijn. Die staat in verbinding met de Stille Oceaan. Aan deze kustlijn vind je prachtige witte stranden. En in het noorden is er een 1600 kilometer lange kustlijn. En deze staat in verbinding met de Caribische Zee. Colombia grenst aan 4 landen. Peru, Ecaudor, Brazilie en Venezuela. Het is een land met savannen (grasvlaktes met verschillende bomen) bergketens met vruchtbare valleien, laagvlaktes en tropische regenwouden.


                                                                                                                          Dit is één van de krottenwijken van Bogotá

DE GESCHIEDENIS VAN COLOMBIA

Geschiedenis
De oudste bewoners ven Colombia waren de trekkende jagers en verzamelaars. Deze mensen leefden in de IJstijd. Ze joegen met stenen op dieren die nu niet meer leven (mammoeten). Ongeveer drieduizend jaar geleden kwam de landbouw in Colombia zoals: mais, bonen, aardappelen en cassave. Op de vruchtbare hellingen was er veel bevolking om groente te planten en ook meer verschillende planten en groentes. Colombia vormde geen groot volk zoals: Peru (Inca's) of Mexico (Azteken). De bevolking was verdeeld in verschillende en zelfstandige groepen met een hoofdman (soms een vrouw). De Spanjaarden verkenden de Colombiaanse kusten vanaf 1500. Hun eerste plaats die ze veroverde was Santa Maria La Antigua. Deze plaats lag op het vaste land en lag in het gebied van Urabá. De plaatsen Santa Marta en Cartagena werden rond 1525 aangevallen. Daarna kwamen de Europeanen het land binnen vallen om goud te vinden in El Dorado aan de smaragdenmijnen van de Muisca's (colombiaans volk). In 1538 werd door drie Europese legers Bacatá gesticht. De plaats Bacatá heet nu Bogotá.

De vlag
De vlag bestaat uit drie verschillende vakken.


Dit is de nationale vlag van ColombiaHet blauwe en rode vak is even groot als het gele vak erboven. Deze drie vakken hebben allemaal een andere betekenis. Het gele vak betekent land (aarde), het blauwe de oceaan en het rode vrijheidsstrijders. De vrijheidsstrijders kwamen uit Spanje. Deze regeerden destijds over Zuid - Amerika. De Colombiaanse vlag is vanaf 1861 in dienst tot de dag van vandaag en is het belangrijkste symbool van Colombia.
Geel betekent: land
Blauw betekent: Oceaan
Rood betekent: het vergoten bloed

CULTUUR

muziek
Elk gedeelte van Colombia heeft z' n eigen stijl van muziek en dans.

In verschillende wisselingen van combinaties van Europese melodieën, indiaanse instrumenten en Afrikaans ritme. De bekendste instrumenten van Colombia zijn de twaafsnarigen gitaar tiple , de kleine cuatro met vier snaren, de Zuid - Amerikaanse harp, de raspa en de maracas en de marimba. Liederen werden van dorp naar dorp gebracht met een accordeon. De muziek van Venzuela, Cuba, de Dominicaanse republiek, de Antillen en de Latijnse- Amerikaanse en Colombia werd er een naam van gemaakt: Salsa. Bekende groepen zijn zoals Grupo Nische en Alquiminia deze komen beide uit Cali. En natuurlijk hoort Shakira er ook bij want ook zij komt uit Colombia!

Volkscultuur en feesten
Het klimaat de gewassen en de specialiteit van een regio bepalen ook de typische gerechten:
        Van de Noordkust rijst- met- kokos
        Van de vissersdorpen: viudo de pescado
        Santander en Boyaca: de steak- op- houtvuur

Overal in Colombia wordt de Arepa gemaakt. Dat is een soort maispannenkoek Maar in elke provincie heeft ieder z' n eigen varieteit: klein of groot gebakken of gefrituurd gevuld met lekker vlees of ei. De belangrijkste feesten in colombia zijn Pasen en kerstmis. Pasen wordt in Colombia een week voor Pasen bij ons gevierd de Goede Week. Kerstmis is in Colombia maar één avond. Negen dagen voor ons in Nederland. Op 20 juli 1810 onafhankelijksheiddag, 1 mei dag van de arbeid. Dit wordt gevierd door de vakbonden. 12 oktober Colombus ondekt Amerika. Regionale volksfeesten zijn onder anderen: de jaarmarkten van Manizales, Dit is rond nieuw jaar en het feest van de blanken en zwarten waarmee ze het oude jaar mee afsluiten en het nieuwe jaar mee beginnen. De persoonlijkste vieringen is de eerste communie en de vijftiende verjaardag van de meisjes. In het colombiaans: de prensentacion en sociedad.

DE SAMENLEVING IN COLOMBIA

Hechte familierelaties
Als je een hechte familie hebt, woon je allemaal in 1 huis met je omaas tantes en omes en de rest van je familie. Ook volwassen kinderen mogen het huis niet verlaten. Ook overgrootouders horen bij zo'n familierelatie. De mensen uit zo'n familie moeten dan ook de andere mensen goed kunnen vertrouwen. Politieke partijen hebben heel vaak een hechte familierelatie, omdat er vaak geheimen en andere problemen worden verteld en niet door andere mensen in de buiten wereld mogen vertelt wat er die dag is verteld. Als de familie niet goed is te vertrouwen, dan is het geen hechte familierelatie. Het kan ook, dat er iemand tussen zit, die niet helemaal goed bij z'n hoofd is. Als iemand daar achter komt, mag diegene het niet aan iedereen vertellen. Alleen aan de dochter of de moeder van die dochter. Die dochter of de moeder roept dan iedereen zo snel mogelijk bij elkaar en vertelt het aan de rest van de hele familie. Er wordt dan zo snel mogelijk iets aan gedaan om het weer goed te krijgen tussen diegene en de rest van de familie.

Taal en geloof
In Colombia worden 60 verschillende talen gesproken. Maar de hoofdtaal is Spaans. 95% van de bevolking is Katholiek. De rest van de bevolking is niet gelovig.

Geld
De officiële munteenheid van Colombia is de Colombiaanse peso.
De verdeling in de samenleving
De verschillen in de samenleving in Colombia zijn erg groot. Je hebt mensen die veel bezitten en mensen die weinig of niks bezitten. De gemiddelde mens in Colombia zijn breder dan ergens anders in Latijns - Amerika. Dit komt door de middelgrote steden, het onderwijs systeem, de overheidsbureaucratie en de vele economische activiteiten. Een voorbeeld hiervan is Bogotá. Hier zijn veel Universiteiten en instituten. Daarom is het een echte stad van de academici, ambtenaren en vrije beroeps oefenaren. De armoede is erg veel bij de kleine boeren, de vissers en mijnwerkers. Ook is er armoede in de krottenwijken rond elke stad. Dit komt door dat er te weinig onderwijs en gezondheidsvoorzieningen zijn.

BEVOLKING

De eerste bewoners van Colombia waren verwanten van de Maya's. Zo' n tienduizend jaar geleden gingen ze het land in. Vanuit de beide kuststroken zijn ze landinwaarts getrokken en hebben in het hele land dorpjes gemaakt. In het jaar 1500 gingen de Spanjaarden het land in en doodden alle bewoners die in het land geboren waren, of ze moesten als slaaf werken voor de Spanjaarden. Tegenwoordig zijn er grote verschillen in stammen in het land:
        1% oorspronkelijke bewoners, indianen
        3% gemengd zwart - indiaan
        4% zwart
       14% mulat (nakomeling van zwart en blank)
       20% blank
       58% mestiezen (nakomelingen van blanken indianen)


GEVARIEERDE LANDBOUW

Koffie
Koffie is een belangrijk exportproduct (uitvoer). De koffiestruik is door heel het Andesgebergte.
Grote en middelmatige en kleine boeren verbouwen koffie. Als je koffie verbouwd kun je er veel geld mee verdienen. De meeste boeren die veel koffie verbouwen zijn meestal erg rijk. De grootste koffie bedrijven zijn: Federacion National de Cafteros, de vereniging van grote koffieproducten.


Bananen
De bananenteelt kwam begin de 19e eeuw op de plantages van United Fruit Company.
De bananenstreek ligt onder aan de voet van Sierra Nevada en bij Santa Marta (bergen) rond de dorpjes Ciénago, Aracataco en Fundación. Sinds de jaren zestig is de bananenteelt verhuisd naar de regio Urabá rond de haven van Panama. Dat ligt aan de rand van West Colombia. De bananenteelten zijn in de handel van de Colombiaanse producten.


HANDEL

Uitvoer (ergens anders heen brengen)
Colombia is echt een handel land. Ze hebben veel producten om mee te handelen in de wereld. Zoals petroleum, koffie, olie, nikkel, kolen van de mijnen in de buurt, goud, ook uit de mijnen, en bananen van de bananenteelten en snijbloemen. Dit zijn een paar belangrijke producten. Natuurlijk handelen ze met nog veel meer producten.


Invoer (dingen van andere landen innemen in je eigen land)
Natuurlijk krijgt Colombia daar ook dingen voor in de plaats bijvoorbeeld: transportapparatuur, chemicaliën (gevaarlijke stoffen) brandstof voor de auto en andere voertuigen en elektriciteit.


Handellanden
Belangrijke handellanden zijn: Verenigde Staten (VS) Europa (EU) Andes gebergte en Japan.


ECONOMIE

Colombia heeft een heleboel delfstoffen en landbouw producten zoals: olie steenkool smaragden bananen en cacao. Deze producten worden niet eerlijk verdeeld, omdat er ruzie om wordt gemaakt. Daarom wilde de regering niets meer met het volk te maken hebben. De economische ontwikkeling loopt in verschillende gebieden uiteen. Dat komt bijvoorbeeld dat ze goed liggen in een bepaald gebied of een goed klimaat hebben voor een paar producten. Een paar voorbeelden: Koffie in de gematigde, centraal gelegen bergen, bananen in Urabà. Elke streek heeft golven van rijkdom en armoede. Dit is afhankelijk van de internationale verbindingswegen. De rijkste streken van Colombia liggen in het middenwesten: Antioquia, Caldas, Risaralda, Quindio. De koffie is het belangrijkste product want Colombia krijg er veel geld voor.


NATUUR EN HET KLIMAAT

De kwetsbaarheid van Colombia
Colombia ligt in een tropisch en geologisch (bodemonderzoek) gebied, waar soms hevige natuurverschijnselen voorkomen. Zoals in 1967, 1983 en in 1999 kwamen er grote aardbevingen voor het (koffiegebied rond Armania). De vulkaanuitbarsting van de Nevado del Ruiz in 1985. Orkanen treffen vaak de noordkust en de eilanden San Andes en Providencia. Deze eilanden liggen in de Caribische zee. De harde regenvallen veroorzaakt vaak grote modderlawines op de hellingen van de Andes. Veel wegen worden onbegaanbaar, dorpen steden en huizen worden er door mee gesleurd door de modderlawines en de oogsten van de mensen worden met modder besmeurd. In Colombia komen ook regelmatig grote overstromingen voor.


klimaat
Colombia heeft een tropisch regenklimaat. En in het oosten een savannenklimaat. In de Andes en op de hoogvlaktes is het voelbaar kouder.


Planten
Langs de kust staan veel palmbomen. Het tropische regenwoud bestaat uit 51 miljoen hectare en heeft veel verschillende bomen en planten zoals: de eik zoals bij ons, walnootbomen, dennen, mahonie, rubberplant (van deze plant wordt rubber gemaakt), vanillestruiken en gember (een soort wortel).


Dieren
Er zijn veel verschillende dieren in Colombia. Zoals: jaguars, poema' s, tapirs, gordeldieren, herten en vele soorten apen. Vroeger waren er nog veel soorten alligators.Toen mensen dat ontdekten gingen ze er op jagen. Daardoor zijn ze nu heel zeldzaam geworden in Colombia. In Colombia komen ook veel soorten slangen voor. Er zijn ook veel verschillende soorten vogels. Zoals: condors, gieren, toekans, papegaaien, kaketoes en ooievaars.


                                                                                  Dit is een papegaai

NAWOORD

Na het maken van dit werkstuk ben ik veel meer te weten gekomen over Colombia. Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken. Jammer genoeg was er in de bibliotheken haast niks over te vinden. Toch heb ik nog een boekje gevonden. De meeste informatie heb ik van internet afgehaald. Ik vond gevarieerde landbouw het leukste hoofdstuk van dit werkstuk. Ik zou opzich wel naar Colombia toe want, het lijkt me best wel mooi om te zien hoe de plaatselijke bevolking daar leeft. En aan de andere kant wil ik er ook weer niet heen, want de mensen zijn in de krottenwijken aan de rand van elke stad behoorlijk arm. En omdat die mensen dan dingen nodig hebben, zoals geld, gaan ze mensen beroven.

Mirjam
Groep 8b
19 oktober 2003


BRONVERMELDING

Boeken:
1.Titel:             Colombia landenreeks.
Schrijver:        Leonor Malaver / Menno Oostra
Uitgeverij:      Macula bv, Boskoop

Internet:
1. www.sijuco.net/adoptie/infomap/index
2. www.noticias.nl/lac/cromos/lacfotozo.jpg
3. www.kinderlines.nl/homepages/colombiaatje.html
4. www.home.hccnet.nl/van.der.zee/algemeneinformatie.htm
5. http://colombia.jairobernal.com.htm/colombia/vlaggen.htm

TERUG NAAR VERSLAGENterug naar verslagen